Sabtu, 3 Disember 2016

tafsir 4 ayat alfajr

tafsir 4 ayat alfajr
-surah ini nak beritahu kepada kita berapa teruknya harta dunia ini kepada kita jika x dihubungkan kepada akhirat. kita x buleh tinggalkan dunia, namun biarlah dunia dengan kita seumpama kapal dgn air laut. kapal memerlukan air laut utk belayar. namun jgn biarkan air laut masuk sehingga menenggelami kapal kita.
- dalam permulaan surah ini, Allah memberitahu kita cara utk selamat daripada godaan dunia. Allah juga beritahu cara paling mudah utk selamat iaitu dgn cara berdoa walaupon dalam hati.
- dalam permulaan surah ini, Allah beritahu waktu paling mustajab berdoa dalam setahun. gunakanlah waktu ini uk berdoa

1) demi waktu fajar pada waktu hari raya haji

2) demi waktu 10 malam yg akhir pada bulan ramadan. ada ulama berkata bahawa kalau waktu malam, malam yg mustajab ialah 10 terakhir ramadan. sementara waktu mustajab sebelah Siang ialah 10 Siang pada awal zulhijjah

3) demi waktu solat yg genap dan yg ganjil.
solat yg ganjil ialah solat yg rakaatnya ganjil iaitu maghrib. sementara solat yg genap ialah selain maghrib.

4) demi waktu malam
malam di sini sepertiga malam.

- inilah waktu yg mustajab utk kita berdoa. umpama seorang tekong yg turun ke laut, dia dah tahu waktu dan kawasan yg banyak ikan. justeru jala dan pukat yg ditebarkannya di kawasan tersebut biasanya penuh dgn hasil tangkapan ikan. ini Berbeza dgn tekong yg x berpengalaman. ditebarnya jala di kawasan yg xde ikan. nescaya hasil nya x sama. begitula umpama orang yg mengerti masa mustajab berdoa dgn mereka yg tidak tahu masa mustajab utk berdoa. umpama 2 tekong tadi.
- justeru itu, marilah sama2 kita gunakan waktu tersebut utk berdoa. moga kita tergolong dalam golongan yg diredaiNYA

#tafsir pada permulaan surah alfajr

Tiada ulasan: